Egészségvédelem

1148 Bp., Fogarasi út 18. - Google térkép
Tel +36 1 220 8872 E-mail - amforagyogyszertar@gmail.com
NYITVA TARTÁS

.
.
Patikánk
Patikánk

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Fekete Ferenc

Dr. Fekete Ferenc urológus szakorvost a Magyar Szexuális Medicina Társaság vezetőségi tagját kérdeztük az idősödő férfiakat érintő problémákról
- Az elmúlt hetekben a koronavírus-pandémia okából sokan dolgoztak, - dolgoznak még ma is - otthon, home-office üzemmódban, így talán több idő jut a magánéletre. Ha valakinek éppen ebben az időszakban potencia-problémája volt, van, és Önhöz, a klinikához fordult, hogyan lehetett neki segíteni?

 

- A megváltozott körülményekre való tekintettel alkalmazkodni kellett a helyzethez és a páciensek kényelme, biztonsága vált még fontosabbá. A panaszok, kisérőbetegségek és a rendszeresen szedett gyógyszerek e-mailben történő megismerése után válogatott esetekben lehetőség van a probléma megbeszélésére, vizsgálatok és ezek alapján kezelés javaslatára. Szerencsére ehhez a törvényi kereteket is frissítették, a legújabb rendelkezés szerint a beteg állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján is lehetséges. Mindezek alapján a pácienseknek internetes konzultációt biztosítottam az elmúlt hetekben, e-receptet tudtam írni és azt látom, hogy ennek az új lehetőségnek örülnek a páciensek. Időt, utazást takarítanak meg.

- Az idősebb korosztályt illetően beszélhetünk férfi-klimaxról?
- A férfiak talán hiúbbak, mint a nők, és mivel semmi olyan jele nincs a férfi-klimaxnak, mint a nőknél a menstruáció elmaradása, sőt, a férfiak nemzőképessége elvileg akár életük végéig megmaradhat, ennek a tévhitnek alighanem ez az oka. Elfogadott, hogy az öregedés során a férfiaknál is bekövetkezik változás a szexuál-hormonok termelésében, de talán pont azért, mert ez a változás nem olyan gyors és jelentős, mint a nők esetében, a férfiak ezt igyekeznek nem létező problémának minősíteni, pedig ez a férfi-klimax.

- Mi a kiváltó oka ennek az állapotnak?
- A férfiasságért felelős hormont - a tesztoszteront - elsősorban a herék termelik. E hormon termelése 50-60 éves kor között lecsökken, de nem szűnik meg teljesen. Elsősorban ez okoz számos olyan tünetet, amely igen hasonló, mint a női klimax esetén.
A férfi hormonszint vérvétellel ellenőrizhető és ezzel igazolható, hogy valóban az okozza-e a panaszokat.

- Melyek a legjellemzőbb tünetei, de talán jobb kifejezés tünet helyett – ami betegséghez köthető kategória – inkább az állapot megnyilvánulásairól beszélni?
- Főbb tünetek: a szexuális vágy és teljesítőképesség csökkenése. De hasonlóan a nőkhöz, a férfiaknál is megjelenhetnek a hőhullámok, az izzadékonyság. Sokan nem tudják mire vélni, miért lettek az utóbbi időben sokkal ingerlékenyebbek, esetleg koncentrálóképességük is csökkent. Talán a leginkább szembetűnő, - amit különösen a korábban aktív fizikai munkát végzők, vagy sportot űzők tapasztalhatnak, - hogy jelentősen csökken az izomerejük, ami az izom-kötőszövet arány változására vezethető vissza. A férfi-klimax tünete lehet a csontsűrűség csökkenése is. A férfiaknál éppúgy probléma ebben a korban az oszteoporózis, mint a nőknél.
Gondolni kell azonban arra is, hogy hasonló tüneteket más betegségek, pl. magas vérnyomás betegség is okozhatnak.

- Hogyan kezelhetőek ezek a panaszok?
Mivel ennek az állapotnak a fő oka a csökkent hormontermelődés, ezért a férfihormon gyógyszeres pótlása a legkézenfekvőbb megoldás. Csak rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett biztonságos a hormonpótló kezelés.
Emellett javasolható a rost-dús diéta, sok mozgás, stressz oldó tevékenységek, mint kiegészítő kezelések. Indokolt ez azért is, mivel a teljesítőképesség csökkenésének egyenes következménye szokott lenni a súlynövekedés, tehát mind a diéta, mind a fokozott, - de ellenőrzött – testmozgás szóba jöhet, mint kezelési mód.
Ezek hatására javuló fizikai erőnlét azután pozitívan hat a magabiztosságra, a hangulatra is.

- Mi a helyzet azokkal, akiknél a teljesítőképesség romlása mögött nem igazolódik hormonhiány?
- A merevedési zavar számtalan okozója közül az érrendszert és az idegrendszert érintő betegségek, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés a leggyakoribbak. A lelki tényezők közül pedig a szorongás és a fokozott önmegfigyelés, párkapcsolati, önértékelési gondok, és utóbbi időben az internetes szex függőség fordulnak elő leginkább. Sok esetben több tényező együttesen felelős a merevedés romlásáért.
Fontos része a szexuális problémákkal való foglalkozásnak az esetlegesen fel nem ismert betegségek utáni kutatás mellett az életmód, valamint a párkapcsolat javítására irányuló tanácsadás.
Merevedési zavar esetén a PDE 5(1) enzimgátló hatású szerek alkalmazása jelenti a hatékony gyógyszeres kezelést napjainkban. Ezek a szerek a válogatás nélküli betegek közel 70-80 %-ban hatékonyan javítják a merevedést és évtizedes tapasztalat van biztonságosságukra, ha az előzetes orvosi felmérés és ellenőrzés mellett történik. A legújabb kezelési mód ezek kisdózisú, napi szintű alkalmazása, ami a szexuális panaszok mellett a prosztata panaszokat is hatékonyan javítja.

- Egy utolsó de fontos kérdés: a nőnek javasolt, hogy ha az 50 éves kort elérte, rendszeresen látogassa nőgyógyászát, végeztessen rákszűrést. A férfiak mikor menjenek szakorvoshoz?
- A férfiak időszakos ellenőrzését urológus kell, hogy végezze, mert a prosztatarák korai kimutatása és esetleges kezelése - ami az ellenőrzés egyik fontos célja - az ő feladata.
45 éves kor alatt csak panaszok esetén kell orvoshoz fordulni, e felett viszont évente javasolt urológiai ellenőrzés. Ez a fejlett országokban már elfogadott gyakorlat. Az urológiai ellenőrzés során a prosztatarák szűrése mellett lehetőség adódik az esetleges potenciazavarok, illetve a férfi klimax kezelésére is. Sőt - ahogy már említettem, - ezen utóbbi kezelésének az urológiai ellenőrzés feltétele is.

(1) (foszfodieszteráz-5, a merevedés erősségét szabályozó egyik enzim)

Köszönjük a beszélgetést!

Dr. Fekete Ferenc urológus szakorvos e-mail - feketedoktor@gmail.com

Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

 

Útvonal

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Közérdekű infó

Venykivaltas m