Egészségvédelem

1148 Bp., Fogarasi út 18. - Google térkép
Tel +36 1 220 8872 E-mail - amforagyogyszertar@gmail.com
NYITVA TARTÁS

.
.
Patikánk
Patikánk

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Jambor ZoltanÚj év, új fogadalmak. Ilyenkor sokan tesznek ígéretet maguknak, hogy megszabadulnak a súlyfeleslegtől, amit az év utolsó hónapjaiban vagy esetleg ennél hosszabb idő alatt, akár az elmúlt években szedtek magukra. Ekkor kezdődnek a különböző diéták és az elhatározások a rendszeres sportolást illetően. Kevesen tudják, hogy az elhízás- és a koleszterinszint vizsgálatára ma már orvostudományi ág épül, amely az obezitológia és a lipidológia. A téma részleteit Dr. Jámbor Zoltánnal a Szent Imre kórház Anyagcsere központ, Obesitológia – Lipidológia osztályának főorvosával elemezzük.

- Tisztelt Főorvos Úr, kérjük röviden meséljen magáról, miért az orvosi hivatást választotta, illetve mi motiválta jelenlegi szakterületének kiválasztásában?
- Nagyapám is, édesapám is orvos volt, édesanyám és testvérei pedig gyógyszerészek, nyilván a példa is, amit magam előtt láttam sokat számított. De ha nem így lett volna, akkor is olyasmit kerestem volna, ahol emberekkel közvetlenül lehet foglalkozni, problémáik megoldásában segíteni nekik, mert ez nekem is mindig örömet okozott. Erre pedig mégiscsak az orvosi hivatás a legalkalmasabb.

- Bevallom, hogy tájékozódást és értelmezést igényelt a bevezetőben említett tudományterületek azonosítása. Elmondaná, hogy pontosan mit foglalnak magukban és mivel foglalkoznak ezek az orvosi diszciplínák?
- Az obezitológia napjaink népbetegségével, a túlsúllyal, illetve ennek jelentősebb szintjével, az elhízással foglalkozik. Jelenleg Magyarországon ez a népesség több mint 60%-át érinti, mellyel a világon is az élvonalhoz tartozunk. Sajnálatosan nő a fiatalok, sőt a gyerekek körében is az elhízottak száma. A lipidológia rokon terület, de nem ugyanaz. A lipid szó vérzsírt jelent, a lipidológia az anyagcsere betegségek között a vérzsír eltérésekkel, azok kezelésével foglalkozik. A túlsúlyosak között sokkal több a kóros vérzsírszintű, mint a normál testsúlyúak körében, de nem törvényszerűen jár a túlsúly vérzsír eltéréssel, illetve, gyakran öröklődő módon, sovány embereknek is lehet magas vérzsír értéke.

- A WHO az elhízást már évekkel korábban betegségnek nyilvánította, amely a XX. század második felétől kezdődően világszerte közegészségügyi probléma. Azon túl, hogy nehezíti a mindennapi létet, több tucat betegség is kapcsolatba hozható vele. Melyek a leggyakoribbak, melyeket egyértelműen a túlsúly idéz elő?
- Ilyenek a szervezet anyagcserefolyamatainak zavarai következményeként kialakuló cukorbetegség (diabétesz), a már említett magas vérzsírértékek (hiperlipoproteinémia), a magas húgysavszint (hiperurikémia), mely köszvényt vagy vesekövességet okozhat, a magas vérnyomás (hipertónia). Ezek külön-külön is, de együtt hatványozottan felelősek az érelmeszesedés kialakulásáért, mely hazánkban az idő előtti halálozásért leginkább felelős szív-érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés) okozója. A másik fő halálok, a daganatos betegségek is lényegesen gyakoribbak elhízottak között, férfiaknál kiemelném a prosztata daganatot, nőknél a nőgyógyászati tumorokat illetve mindkét nemnél a tápcsatornát (gyomor, nyelőcső, vastagbél, hasnyálmirigy, máj) érintő daganatokat. Az összes daganatra vonatkozóan az elhízott férfiak másfélszeres, az elhízott nők közel kétszeres kockázatra számíthatnak normál súlyú társaikhoz képest. Nem halálos betegségek, de az érintettek legkorábban életminőségük romlásaként a mozgásszervi panaszokat, betegségeket élik meg, melyek szintén sokkal inkább fenyegetik a túlsúlyosakat. Ilyenek a boka, térd, csípő kopása, a gerinc terheléséből adódó fájdalmak, csigolya és porckorong elváltozások, melyek miatt gyakran műtét is szükségessé válhat. Ide sorolható még az alvási légzésleállás, alvási apnoe, mely hangos horkolással, kimaradó légzéssel járó betegség, mely - mivel az alvás nem pihentető - állandó fáradtságérzéssel jár. (Már a gépjárművezető jogosítvány meghosszabbításánál is figyelni kell rá)

- Milyen biológiai folyamat eredményeként alakul ki az elhízás?
- A felhasznált és bevitt energia arányának felborulása okozza az elhízást. Testünk jelentős, de egyénenként eltérő mértékű energiát használ fel nyugalomban is, ez az alapanyagcsere, és természetesen mozgás során is. Aki rendszeresen mozog (legalább heti 3-4 izzasztó mozgás 30-40 percen keresztül), a mozgás során felhasznált („elégetett”) kalóriákon túl nyugalomban is több energiát használ fel, mint nem mozgó társai, könnyebben fogy, kevésbé hízik. Aki rendszeresen több energiát visz be (többet eszik), mint amennyit felhasznál, hízni fog. Vannak elhízásra hajlamosító betegségek is. Ezek közül a pajzsmirigy alul-működése a leggyakoribb, de egyéb ritkább hormonális betegségek is sorolhatók ide. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a hízási hajlam fokozása. Pszichiátriai betegségek, kóros pszichés jelenségek tünete is lehet az elhízás, ilyenkor az evés örömszerző hatása iránti igény már betegségszintű.

- Jellemzően kik keresik fel a szakambulanciát? Járó- és fekvőbeteg ellátást is egyaránt végeznek?
- Ambulanciánkat mind túlsúlyos betegek, mind vérzsír eltéréssel bírók keresik. Itt lehetőségünk van életmódbeli, diétás tanácsadásra, a hozott leletek alapján szükség szerint gyógyszeres kezelés elindítására, illetve az itt gondozásba vett betegek további kontrolljára. Egyhetes kórházi befekvés előjegyzésére is itt van mód – a diéta megtanulása, indítása így hatékonyabb, vizsgálatokat is végzünk, végül, de nem utolsósorban egy hét alatt átlagosan közel 4 kg-os fogyás is elérhető, önbizalmat adva az otthoni folytatáshoz.

- Tapasztalatai szerint, melyek a leggyakoribb kísérő betegségek, szövődmények, amelyek hátterében egyértelműen az elhízás, túlsúly áll?
- Az ambulancián illetve az osztályon megforduló betegek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint a leggyakoribb, de a korábban már felsorolt, az elhízással kapcsolatba hozható eltérések mindegyikével találkozunk.

- A genetikai tényezők okozta elhízással szemben is fel tudják venni a küzdelmet?
- Speciális módon nem, a genetikát még nem tudjuk befolyásolni, de a diéta ebben az esetben is hatásos, legfeljebb kevésbé. (A történelem során az éhínségek idején mindenki lefogyott.)

- Hogyan történik az ellátás és a terápiás kezelés? Melyek azok a rutin eljárások és a célzott programok, amelyek eredményesek a túlsúly elleni küzdelemben?
- Bent fekvő betegeinknél vérvétellel, labor vizsgálattal kezdünk. Ezt követi az orvosi vizsgálat, kórelőzmény felvétele. EKG is készül mindenkinél. A további vizsgálatok, kezelések már egyéniek, kinél milyen eltéréseket találunk, annak megfelelőek. A cél nem „teljes kivizsgálás” végzése, a túlsúllyal kapcsolatos eltérések vizsgálatára van lehetőségünk. Minden nap van torna és elméleti képzés is, utóbbi előadások és videófilmek formájában. Amennyiben más betegségeik miatt nem szükséges speciális diéta, betegeink a kórházban 600 kalóriás étrendet kapnak. Megtanulják az otthonra szánt diétát, életmódot. A fogyás elősegítése érdekében gyógyszeres kezelést a kórházban nem alkalmazunk – természetes magas rost-tartalmú készítmények, ételek adásával csökkentjük az éhségérzetet – de igény esetén otthonra a gyógyszertári forgalomban elérhető, a testsúlycsökkentést segítő készítményeket megismertetjük, receptre felírjuk.

- Léteznek még feltérképezetlen területek az elhízás és a túlsúly terén, ahol egyelőre csak alapvető ismeretek állnak rendelkezésre? Amennyiben igen, melyek ezek?
- Az elhízásban a genetikának, örökölt adottságainknak van szerepe. Azért nem szeretem ezt hangsúlyozni, mert a túlsúlyosok nem ritkán befolyásolhatatlan külső tényezőkkel szeretik magyarázni elhízásukat, magukat mintegy felmentve ezzel. A genetika befolyásolására egyelőre nincs lehetőségünk, de ahogyan más betegségeknél, reméljük itt is lesznek. Az energiaforgalom szabályozásában számtalan hormon és hormonszerű anyag vesz részt, egy rendkívül összetett, egymásra ható és visszaható rendszeren keresztül. Az anyagok közül már sokat jól ismerünk és befolyásolni is tudunk (például a pajzsmirigy-alul működést vagy az inzulinrezisztenciát), van, amit már ismerünk, de a gyakorlati hasznosításukhoz fűzött reményeket nem sikerült még megvalósítani (pl. a zsírszövetben szintetizálódó leptin) valamint léteznek olyanok, melyek kutatása még csak most kezdődik.

- Nyilvánvalóan tudatos táplálkozással és rendszeres testmozgással az esetek többségében megelőzhető lenne az elhízás. Az Ön véleménye szerint mi az a gát, ami miatt ez mégsem tud érvényesülni a magyar emberek mindennapjaiban?
- A megszokott jóról nagyon nehéz lemondani, enni jó, ráadásul ez gyakran az emberek közötti érintkezés elkerülhetetlennek tűnő része - a család mikor végre este együtt van, jókat vacsorázik, üzleti ebédeken, vacsorákon könnyebben találjuk meg a közös hangot a partnerekkel, örömünkben, bánatunkban is eszünk, legyen az karácsony vagy halotti tor. Akik gyerekkorukban megszokták, hogy rendszeresen mozognak, sportolnak, azt inkább fogják később is jó közérzetük feltételének tartani, és a nagy evések, esetleg cigaretta, alkohol elé helyezni. Ha sikerülne a testmozgást minél szélesebb körben fiatalon a mindennapok örömmel várt részévé tenni, és ízletes egészséges ételeket – nem ellentmondás! - kínálni a kalóriadús, megszokott fogások helyett, kevesebb dolgunk lenne a kórházban. Én örülnék neki a legjobban!

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönjük szépen válaszait. Jó egészséget és sikerekben gazdag Új Évet kívánunk!

Szakrendelés elérhetőségei
Dr. Jámbor Zoltán
Mobil: 0620/9432388
Vezetékes: 061/4648772
Email: jamborzoltan@jkmed.hu
Rendelő:1115 Budapest, Tétényi út 12/16. – Szent Imre Kórház Bártfai úti Szakrendelője

Útvonal

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

Közérdekű infó

Venykivaltas m